خودکشی عمل کشتن عمدی خود می باشد که در برگیرنده رفتار و فکر خودکشی تا اقدام به خودکشی می باشد. چه علائمی می گوید که شما یا دیگری در فکر خودکشی هستید؟ خودکشی در کودکان به چه عللی رخ میدهد ؟ عوامل علیتی خودکشی، درمان و نحوه ی رفتار های اطرافیان پس از خودکشی را در اینجا خواهید خواند.
تعریف خودکشی چیست ؟
خودکشی عمل کشتن عمدی خود می باشد. این امر می تواند به دلیل بیماری هایی مانند افسردگی و یا به دلیل اتفاقات استرس زای زندگی باشد. افکار یا ایده های خودکشی به معنی فکر به خودکشی یا برنامه ریزی برای آن است. این افکار از برنامه دقیق تا یک فکر گذرا متغیر است و شامل اقدام به خودکشی نمی شود.
خودکشی در سراسر جهان رخ میدهد و یک واکنش تسلیم شدن انسان در مقابل مشکلات است . اما خودکشی در کشورها و فرهنگهای مختلف متفاوت است و فرهنگها ، طبقات اجتماعی ، ادیان ، جنسیت و ملت ها در آمار خودکشی تأثیر مستقیم دارند.
آمار نشان می دهد که برخی از کشورها بیشترین آمار خودکشی در جهان را دارند و باید بگوییم که این آمار در سالهای مختلف متفاوت است . بر اساس آمار به دست آمده 5 کشور برتر خودکشی در جهان کشورهای لیتوانی در شمال شرقی اروپا ، روسیه ، گویان در آمریکای جنوبی ، کره جنوبی و بلاروس در اروپا هستند.
خودکشی در کودکان
کودکانی که با خشونت، رویدادهای تهدیدآمیز زندگی و ناکامی های آسیب زا مواجه هستند، بیشتر در معرض خطر افسردگی، سوء مصرف الکل و مواد مخدر، و خودکشی قرار دارند و این کودکان نشانه های هشداردهنده ی تمایل به خودکشی بروز می دهند که باید نسبت به آنها توجه نمود. هر نوع تغییر رفتار در فرزندتان میتواند نشانه ای از مشکلات پنهان او باشد پس با مشاهده ی علائمی که در ادامه خواهید خواند نگران شوید.
عوامل علیتی خودکشی در کودکان چیست ؟
- از دست دادن والدین
- قرار گرفتن در معرض بدرفتاری
- افسردگی در کودکان
- بولیمیا در کودکان
- تاثیر رنگ، نژاد و جایگاه اجتماعی
- سابقهٔ خودکشی در خانواده
- دیدن تصویرها و فیلمهای نامناسب
رفتار خودکشی در کودکان و نوجوانان چگونه درمان میشود ؟
درمان به علائم، سن و سلامت عمومی کودک شما بستگی دارد. هم چنین به شدت این وضعیت بستگی دارد. درمان با ارزیابی دقیق رویدادهای زندگی نوجوان شما در طی ۲ تا ۳ روز قبل از رفتارهای خودکشی شروع میشود. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان فردی، خانواده درمانی و والدین نقش مهمی در درمان دارند.
در صورت نیاز ، بستری طولانی مدت در بیمارستان ، این به کودک محیطی تحت نظارت و امن برای درمان میدهد.
توصیه هایی برای والدین در مورد خودکشی در کودکان
1.نشانه های هشداردهنده را بشناسید!
2. از گفت وگو با فرزندتان نگران نباشید: صحبت در مورد خودکشی با فرزندانتان، خطر خودکشی را کاهش می دهد و آنها را به فکر خودکشی نمی اندازد.
3.ایمن سازی منزل در برابر خودکشی: تمام ابزارهای خودکشی مانند چاقوها، قرص ها، و اسلحه ها را از دسترس فرزندتان خارج کنید.
4. از منابع جامعه و مدرسه استفاده کنید: برای پیشگیری از خودکشی فرزندتان از روان شناس مدرسه، کارکنان مداخله گر در بحران ها، گروه های پیشگیری از خودکشی یا خطوط مستقیم تلفنی، یا متخصصان خصوصی سلامت روان کمک بگیرید.
5.سریع اقدام کنید: اگر فرزندتان رفتارهای شک برانگیز برای اقدام به خود کشی از خود نشان داد او را به حال خود رها نکنید و سریع کمک بگیرید. در صورت امکان او را به اورژانس بیمارستان ببرید تا اطمینان یابید که او در محیط امنی تا زمانِ انجام کامل ارزیابی ها و آزمایشات روانپزشکی مربوطه، قرار دارد.
6. به صحبت های دوستان فرزندتان توجه کنید: بادوستان فرزندتان صمیمانه صحبت کنید چون آنها ممکن است به نگرانی های خود در مورد دوستشان به شکلی جزئی اشاره کنند
نقش مدرسه در جلوگیری از خودکشی در کودکان
در ایالات متحدهٔ آمریکا، هر سال گروهی از متخصصان روانشناسی کودک همراه تیمی از دستیاران روانپزشکی به مدارس میروند و برای دانشآموزان پایههای اول و دوم ابتدایی دورههای پیشگیری از خودکشی برگزار میکنند. این گروه هر سال طبق برنامه زمانی مشخصی (چهار بار در سال) به مدارس میروند و علاوه بر صحبت با کودکان دربارهٔ خودکشی، از آنها آزمونهایی میگیرند تا کودکانی را که بیش از دیگران در خطر اقدام به خودکشی هستند شناسایی کنند و در صورت نیاز مورد پیگیری درمانی و مشاورهای قرار دهند. به نظر میرسد تشکیل چنین گروههایی در مدارس تمام کشورها، خصوصاً کشورهای درحالتوسعه که اقدام به خودکشی کودکان در آنها بیشتر است، ضروری است.
نقش جامعه در جلوگیری از خودکشی در کودکان
هرکسی که با کودکان سر و کار دارد، باید هوشیار باشد که کودکان در هر سنی میتوانند در برابر افکار خودکشی آسیبپذیر باشند. جدی گرفتن این مساله و مداخلهٔ مسئولانه در آن، ممکن است مانع تلاش کودکان برای خودکشی بشود. آگاهی بخشی عمومی درباره خودکشی میتواند منجر به تغییر دید افراد جامعه نسبت به این پدیده شود. با درک بهتر این موضوع، هر فرد جامعه میتواند بعد از شنیدن خبر خودکشی یک کودک به جای ابراز تأسف یا بروز واکنش احساسی، به فکر درمان این آسیب از راه پیشگیری از عوامل آن بیفتد.
آیا خودکشی در کودکان مسری است ؟
مطالعات نشان میدهد که گسترش اخبار خودکشی کودکان و افزایش شمار خودکشی در همسالان کودک، سبب میشود که کودکان نسبت به این پدیده کنجکاو شوند و اگر زمینههایی که در بالا گفته شد را داشته باشند، در خطر جدی برای انجام این کار قرار بگیرند.